Var det bättre förr?

 


 


När jag som så många andra i helgen bänkade mig framför datorn och FaceBook för att umgås med mina vänner….var det en som sände de här raderna till mig.

Om du har vuxit upp med:
Hemlagad mat.
Druckit saft ur sirapsflaska,
Rest dig för att byta TV-kanal.
Hängde mellan framsätena i bilen.
Cyklat utan hjälm,
......snabbspolat kassettband med en blyertspenna.
Var tvungen gå över till grannbarnen för att ta reda på vad dom gjorde.
Att affärerna alltid var stängda på söndagar.
TÄNK ATT VI ÖVERLEVDE!!

Genast började det ena minnet efter det andra ploppa upp!!
Hemlagad mat?  Med far som jagade och fiskade var det aldrig tal om något annat. Ja möjligtvis en korv med bröd vid riktigt festliga tillfällen. Hade man tur kunde man få dela en Portello med lillsyrran. Läsken skulle givetvis mätas upp på mililitern!!
Sirapsflaskan var ett måste på alla utflykter. Utom under vintern, då gällde varm choklad i termos samt limpsmörgås med prickig-korv. Bilåkningen, ja det var ett kapitel för sig. Man stod och hängde mellan framsätena där mamma och pappa satt och bolmade på varsin cigg. Minns att jag tyckte mammas ”Hobson” luktade så gott!! Kanske inte så konstigt att så många från vår generation själva blev rökare.

Vi var så gott som alltid ute och lekte. Knappt man hade tid att gå in och äta. Vi cyklade, klättrade i träd, byggde kojor. Under vintrarna/vårarna var det snögrottor, pulka och tefat. Vi får absolut inte glömma dessa "granligor" där vi ungar bråkade, stal och gömde de utslängda julgranarna för varandra. Allt för att få den största majbrasan. Vi satt fast med tungorna i lyktstolpar, dörrhandtag m.m. Våra mödrar fick komma ut med sina sura disktrasor och blöta lös oss...Fia med knuff var spelet!! Om man var nog många som fick komma in och leka hos någon som ägde ett monopol var lyckan fullkomlig.....
Våra mammor var hemmafruar. Lite här som där fanns det någon "Tant Andersson" eller "Gubben Larsson" som kunde ryta till åt oss när lekarna gick lite överstyr....utan att bli polisanmälda!!

Vår familj bodde i samma hus som mormor och morfar...de hade minsann tv var vi fick se Aktuellt, Tipsextra med Putte Kock, Hylands Hörna och Televinken. De var verkligen moderna min mormor och morfar...de skaffade TV-2 "konvörtter"!! ” Dåtidens ”Robert-box” Oj vad man tyckte det var lyxigt. TVÅ TV-kanaler!!
När jag var i 10-12års åldern fick vi råd att skaffa egen TV, en begagnad svart/vit Blaupunkt. Men vilket klipp pappa gjorde!!! Det fanns TVÅ! kanalknappar på den, så vi behövde inte "ratta" in kanalerna utan bara växla mellan knapparna...Snacka om teknik!!!
...sedan gick det bara utför...vi fick både färgTV och telefon....

Idag sitter man med massor av olika tv-kanaler, färg, stereo, HD, 3D samt halva alfabetet till. Nintendo, Wii och allt vad det nu kallas. Vi Träffar kompisarna på "fejjan". Nästan att man glömt bört hur det är att sitta på var sida om köksbordet med en kopp kaffe och "sladdra".
Annat var det förr!! Då kunde man träffas för att sitta och glo på testbilden i en kvart bara för att den var i färg!!


 

 


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0